Το «Rock in Athens», που έλαβε χώρα πριν από 31 χρόνια ακριβώς στις 26
και 27 Ιουλίου 1985 στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο, ήταν η πρώτη μεγάλη
διεθνής ροκ συναυλία που έγινε στην Ελλάδα. Το «καυτό», λόγω υψηλών
θερμοκρασιών, διήμερο έδωσε στο ελληνικό νεανικό κοινό τη δυνατότητα να
δει από κοντά σημαντικούς rockstars, που θαύμαζε μέσα από τις σελίδες
του «Ποπ & Ροκ» και του περιοδικού «Μουσικόραμα».
Το πρόγραμμα της συναυλίας θα το πληρώναμε και σήμερα ευχαρίστως: Την Παρασκευή 26 Ιουλίου εμφανίστηκαν οι: Telephone, The Stranglers, Depeche Mode και οι Culture Club, με τον εκκεντρικό Boy George. Ενώ, το Σάββατο 27 Ιουλίου έπαιξαν οι: Talk Talk, Cure, Nina Hagen και οι The Clash.
Την ιστορικη αυτη συναυλια λοιπον, μετα το πολυ επιτυχημενο "Νευμα", αναπαραστησε με Playmobil ο GRecobil (κατα κοσμον Ντενης Βαγγοπουλος) στο πλαισιο της εκθεσης GR80s που διεξαγεται στην Τεχνοπολη στο Γκαζι.
Ο ιδιος σε συνεντευξη του στο lifo.gr λεει....
"Η αρχική ιδέα ήταν του κ. Παναγή Παναγιωτόπουλου που μαζί με το κ. Βασίλη Βαμβακά είναι οι άνθρωποι πίσω από την έκθεση GR80s. Πέρσι, αρχές καλοκαιριού, ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Παναγιωτόπουλο και τον συνεργάτη του κ. Γιώργο Μαρκαντά και μετά από αρκετές ιδέες και κουβέντες που κάναμε σχετικά με το τι μπορούμε να αναπαραστήσουμε με playmobil στο GR80s καταλήξαμε στο Rock in Athens, ως την πιο σημαντική συναυλία της δεκαετίας του '80 που διοργανώθηκε από την τότε υπουργό πολιτισμού, την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.
Η δύναμη του πλήθους ήταν κοινό συστατικό επιτυχίας και στα δυο διοράματα (το άλλο αναπαριστά την άφιξη του Ανδρέα Παπανδρέου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, μετά την επέμβαση στο Χέρφιλντ, όταν για πρώτη φορά συστήνει την Δήμητρα Λιάνη επίσημα στον ελληνικό λαό).
Είχα τη τύχη σε ηλικία 14 χρόνων να πάρω το τρόλεϊ από το Νέο Ψυχικό μαζί με φίλους και για κάποιες ώρες να βρεθούμε μέσα σε μια συναυλία με τόσο κόσμο και να δούμε μπροστά μας συγκροτήματα που μέχρι τότε ακούγαμε από τις κασέτες που γράφαμε στο δισκάδικο της γειτονιάς μας. Φυσικά, η ένταση που υπήρχε αυτές της ώρες ήταν για μας μυθικές."
«Η αρχική ιδέα ήταν του
κ. Παναγή Παναγιωτόπουλου που μαζί με το κ. Βασίλη Βαμβακά είναι οι
άνθρωποι πίσω από την έκθεση GR80s. Πέρσι, αρχές καλοκαιριού, ήρθαμε σε
επαφή με τον κ. Παναγιωτόπουλο και τον συνεργάτη του κ. Γιώργο Μαρκαντά
και μετά από αρκετές ιδέες και κουβέντες που κάναμε σχετικά με το τι
μπορούμε να αναπαραστήσουμε με playmobil στο GR80s καταλήξαμε στο Rock
in Athens, ως την πιο σημαντική συναυλία της δεκαετίας του '80 που
διοργανώθηκε από την τότε υπουργό πολιτισμού, την αείμνηστη Μελίνα
Μερκούρη. Η δύναμη του πλήθους ήταν κοινό συστατικό επιτυχίας και στα
δυο διοράματα (το άλλο αναπαριστά την άφιξη του Ανδρέα Παπανδρέου στο
αεροδρόμιο του Ελληνικού, μετά την επέμβαση στο Χέρφιλντ, όταν για πρώτη
φορά συστήνει την Δήμητρα Λιάνη επίσημα στον ελληνικό λαό).
Είχα τη τύχη σε ηλικία 14 χρόνων να πάρω το τρόλεϊ από το Νέο Ψυχικό
μαζί με φίλους και για κάποιες ώρες να βρεθούμε μέσα σε μια συναυλία με
τόσο κόσμο και να δούμε μπροστά μας συγκροτήματα που μέχρι τότε ακούγαμε
από τις κασέτες που γράφαμε στο δισκάδικο της γειτονιάς μας. Φυσικά, η
ένταση που υπήρχε αυτές της ώρες ήταν για μας μυθικές. Πηγή: www.lifo.gr
"TO ΔΙΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ROCK IN ATHENS το ξεκίνησα στο τέλος του περασμένου Νοέμβρη, ταυτόχρονα με το άλλο, συγκεντρώνοντας parts playmobil και σχεδιάζοντας το πώς θα μπορέσουν να συνδυαστούν με τέτοιον τρόπο, ώστε η κλίμακα και το τελικό αποτέλεσμα στα διοράματα να έχουν μια ισορροπία και μια συνοχή οπτικά. Δεν με ενδιέφερε να έχουν πιστότητα, μια και αυτό που παρουσιάζω δεν είναι μοντελισμός αλλά πραγματικές εικόνες μάσα από την οπτική ενός παιχνιδιού.
Ύστερα από 2 μήνες καθημερινής ασχολίας για πάνω από 4 ώρες την ημέρα και πιο εντατικής δουλειάς της τελευταίες μέρες, βγήκε το αποτέλεσμα που είχα φανταστεί με μεγάλη αποδοχή από το κοινό. Και αυτή είναι η χαρά και η ανταμοιβή μου. Το πιο δύσκολο κομμάτι έχει να κάνει με την έλλειψη parts σε κυρτά μέρη. Το πέταλο στο Καλλιμάρμαρο δεν μπορείς να το δημιουργήσεις μέσα από το παιχνίδι, και λόγω της φιλοσοφίας μου ό,τι παρουσιάζω να είναι αποκλειστικά από parts του παιχνιδιού και όχι από κάποιο άλλο είδος μοντελισμού που απλά ταιριάζει στην κλίμακα του playmobil, θα παρατηρήσει εύκολα κανείς ότι οι κερκίδες πίσω δεν συνδέονται μεταξύ τους, έχουν κάποιο κενό.
Όμως, στο τέλος, σε συνδυασμό με το λιγοστό κόσμο που υπήρχε στο πέταλο και το δάσος που αγκαλιάζει το Καλλιμάρμαρο, μας δίνουν την αίσθηση ενός ολοκληρωμένου σταδίου. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισα και στην στρογγυλή σκηνή που όμως εκεί, ευτυχώς, ένα εξάρτημα που υπάρχει σε έναν και μόνο κωδικό που είχε κυκλοφορήσει πριν από λίγα χρόνια έδωσε τη λύση και η σκηνή έχει την πιστότητα που ήθελα. Αρχικά, τις δυο πρώτες μέρες που έστηνα στη Τεχνόπολη, χρησιμοποίησα 3.400 φιγούρες. Όμως φαινόταν πολύ μπουκωμένο από κόσμο και ήταν λίγο σαν στρατιωτάκια. Το στάδιο στην πραγματικότητα δεν γέμισε καμία από τις δυο μέρες.
Μπορεί να έφτασε συνολικά σε δυο μέρες της 90.000 κόσμου, αλλά από τη μέση και πίσω υπήρχαν μεγάλα κενά και στο πέταλο είχε ελάχιστο κόσμο. Έτσι την τρίτη και τελευταία μέρα του στησίματος, για λόγους πιστότητας, αφαίρεσα περίπου 600 φιγούρες και ο τελικός αριθμός είναι 2.700 φιγούρες."
"KAI ΤΑ ΔΥΟ ΔΙΟΡΑΜΑΤΑ, μετά το τέλος της έκθεσης, θα μεταφερθούν στην αγαπημένη συμπρωτεύουσα και συγκεκριμένα στην Χαλκηδόνα για τις ανάγκες μιας μεγάλης έκθεσης Ελλήνων συλλεκτών playmobil που διοργανώνει ο αδερφικός μου φίλος Γιώργος Αγγελίδης, σε συνεργασία με των τοπικό πολιτιστικό σύλλογο Χαλκηδόνας (1-2 Απριλίου 2017).
Εκεί το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά εκτός από το Νεύμα και το Rock in Athens και άλλες δημιουργίες Ελλήνων συλλεκτών, σε μια έκταση 250τμ. με διοράματα playmobil. Κάτι τόσο μεγάλο συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας και πιστεύω ότι αξίζει να την επισκεφτεί κάποιος"
Πληροφοριες: newsonly.gr/rock in athens - lifo.gr/rock in athens - facebook.com/dennis.vagopoulos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου